Akcja „Podaruj mi trochę światła” (Okuliści dla Kenii)  organizowana przez Franciszkański Sekretariat Misyjny zakończyła się dwutygodniowym pobytem wolontariuszy w Kenii, gdzie miejscowi ludzie zostali przebadani pod kątem wad wzroku. Zdiagnozowano je u 70% badanych. Najczęściej chodziło o dalekowzroczność i jaskrę, choć niejednokrotnie wolontariusze spotkali się też ze zmętnieniem rogówki oraz z rzadko występującymi w Polsce naroślami na gałce ocznej.

Przy okazji sprawdzano ludziom ciśnienie tętnicze i poziom cukru we krwi. Okazało się, że ok. 75% przebadanych osób w czterech odległych ośrodkach ma problem z nadciśnieniem lub cukrzycą, co stanowi poważne wyzwanie, gdyż większość z nich nie będzie w stanie zapewnić sobie na stałe odpowiednich leków.

Podsumowanie akcji w Radio Plus – posłuchaj

Z całą pewnością akcja pomocy będzie kontynuowana w przyszłości, ponieważ wiemy jak ogromne są tam potrzeby zwykłych ludzi.

Dziękujemy Wszystkim za przekazane darowizny
i zachęcamy do wspierania kolejnych projektów!

Projekt współfinansowany przez:

Więcej o projekcie – zobacz

Przeczytaj także – JZO S.A. wsparło misję dobroczynną w Kenii.

Zapraszamy do odwiedzenia strony Franciszkańskiego Sekretariatu Misyjnego – www.sekretariatmisyjny.pl